Tancar

Nutrigenòmica: o com posar a dieta les malalties


data a convenir des de 02/10/2017 fins al 20/12/2017
hora de 10:00 a 12:00

Exhaurida


Centre Tecnològic de Nutrició i Salut

Places: 10 alumnes màxim
Nivell:
1r de Batxillerat
2n de Batxillerat
Cicle formatiu superior • Escolab
 • Escolab
 • Escolab

Objectiu de l’activitat: 

 • Aprendre més sobre la recerca actual en nutrició, centrada en la nutrició personalitzada utilitzant la biologia molecular a través de les ciències òmiques: genòmica, transcriptòmica, proteòmica, i metabolòmica. 
 • Conèixer les eines i tècniques que fan servir els científics. 
 • Motivar els estudiants a estudiar ciències a través de poder-los fer veure per ells mateixos què vol dir ser un investigador i la contribució que poden tenir en la societat. 
 • Mostrar als estudiants el caràcter multidisciplinar de la ciència i per què són importants totes les assignatures que estudien.

  

Descripció de l’activitat:

L’activitat consisteix en una visita d’un grup de màxim de 10 alumnes al Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) de Reus. Els joves coneixeran les instal·lacions del centre, la recerca que s’hi duu a terme i podran veure de primera mà diversos experiments que es duen a terme. 

L’estructura general de la visita és la següent tot i que es poden introduir modificacions que es puguin considerar interessant com a resultat d’una discussió prèvia amb el docent: 

- Benvinguda i presentació del CTNS 

- Petita introducció (15 min) a la nutrigenòmica. S’explicaran les etapes del procés d’investigació en nutrigenòmica on es podrà veure la necessitat de disposar d’un equip multidisciplinar i, per tant, eliminar la visió individualista, elitista, i analítica (no interdisciplinar) de la ciència. 

- Presentació dels diferents grups de recerca. També es presentarà als doctorands i investigadors del CNTS. Així es podrà “humanitzar” als investigadors, mostrar que un dia també van ser estudiants de secundaria, i fins a quin punt els grups de recerca són multidisciplinars. 

- Demostració pràctica de les diferents etapes de la investigació en nutrigenòmica

 • Presència d’un estímul en un sistema biològic: tractament nutricional, medicament, malaltia...
 • Presa de mostres biològiques: Es farà una visita a l’estabulari on els alumnes podran veure com és el treball diari amb animals d’experimentació (rates) i com s’obté sang, orina, teixits, o es mesura la pressió.
 • Anàlisi de les mostres biològiques: Es farà una visita al Centre de Ciències Òmiques (COS) per veure els equips que s’utilitzen per analitzar les mostres: HPLC-MS, RMN, etc. En aquesta etapa, per tant, són importants els coneixements de Física i Química per entendre el funcionament de les tècniques.
 • Anàlisi de dades: Es farà una demostració pràctica de com analitzar i interpretar els espectres que s’obtenen de l’anàlisi de mostres d’orina o sang per ressonància magnètica nuclear (RMN). Els alumnes poden associar els espectres amb el que poden veure a sèries de televisió com CSI. En aquesta etapa són importants els coneixements de Química i Estadística.
 • Interpretació biològica: En aquest punt es mostrarà com es poden extreure conclusions de les dades obtingudes. 

- Discussió i conclusions.

Es valor l’activitat amb el grup d’estudiants i el professorat i es resol qualsevol dubte.

 

 

El Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) és un centre beneficiari del programa TECNIOspring (Marie Curie Actions) d'ACCIÓ-Generalitat de Catalunya.

 


Identifica't   Ha d'estar registrat e iniciar sessió per fer reserves.Últims comentaris

No hi han comentaris. Sigues el primer en comentar!

Comparteix!