Tancar

Les sorres movedisses. Per què la sorra es converteix en un fluid?


data a convenir des de 22/01/2024 fins al 28/03/2024
hora de 10:00 a 12:00

Exhaurida


Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (UPC)

Places: 15 alumnes màxim
Nivell:
1r de Batxillerat
2n de Batxillerat

Taller Pràctic

  • Escolab

L’objectiu de la demostració seria explicar les causes que originen el fet que un material granular es comporti mecànicament com un líquid.

La liquació de sorres és un fenomen que es presenta quan la pressió de l’aigua iguala la pressió originada pel pes de la sorra. Les causes més comunes solen ser les forces d’infiltració originades per circulació d’aigua o l’increment de pressió d’aigua a causa d'un terratrèmol.

En la sessió s’introduirà el fenomen tot mostrant imatges de liquació produïda per terratrèmols, entre altres situacions. Tot seguit es farà un experiment en una columna de sorra, on s’anirà augmentant la pressió de l’aigua fins a aconseguir la liquació del material augmentant la pressió de l’aigua; en aquest moment es podrà constatar que efectivament el material ha perdut la seva resistència al tall.

L'activitat té una durada d'entre una hora i hora i mitja, durant el matí, i s'iniciarà amb una presentació sobre els estudis impartits a l'Escola de Camins i la seva importància en el dia a dia de les societats.

La data de l'activitat es concretarà durant el segon trimestre de curs entre el centre de secundària i l'Escola de Camins.


Identifica't   Ha d'estar registrat e iniciar sessió per fer reserves.Comparteix!