Escolab

Iniciem el projecte VacunAcció: com immunitzar-se contra la desinformació

Escolab llança una nova iniciativa educativa gràcies a l’IDIBELL i l’escola Virolai

És arriscat vacunar-se? O és insensat no fer-ho? És cert que les vacunes poden causar autisme? Aquestes i d’altres preguntes, tan presents en el debat social sobre la vacunació, seran el punt de partida del projecte VacunAcció, una nova proposta educativa del programa EscoLab, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que s’inicia gràcies a la implicació de l’IDIBELL i l’escola Virolai. Amb l’objectiu final de crear una campanya de sensibilització, estudiants i investigadors treballaran conjuntament per immunitzar la població contra la desinformació, precisament en un moment en què, arran de la pandèmia de COVID-19, els moviments antivacunes i negacionistes han sofert una important revifada.

 

L’activitat es fonamenta en l’aprenentatge basat en projectes i pretén, en darrera instància, potenciar l’esperit crític de l’alumnat i equipar-lo amb eines que li permetin diferenciar entre missatges alarmistes, conspiranoics o "alternatius", que defensen idees que no han estat demostrades, i fets i evidències sobre l’eficàcia de les vacunes. D’aquesta manera, es vol contribuir a formar ciutadanes i ciutadans amb criteri propi, capaços d’identificar i rebatre missatges sense fonament científic.

 

VacunAcció s’estructura en un seguit d’activitats basades en la reflexió i la descoberta, el treball autònom de l’alumnat, la formació de grups d’experts per al debat, el disseny d’un estudi per esbrinar si el seu entorn proper té una percepció negativa de les vacunes i els seus efectes, l’adquisició d’eines per cercar informació fiable i, finalment, l’elaboració d’un producte final clar i definit que tingui un impacte directe sobre la societat a la qual pertanyen: una campanya de conscienciació contra els moviments antivacunes, o bé a favor de les vacunes.

 

En el projecte s’hi ha involucrat un nombrós equip d’investigadores i investigadors del grup de recerca en infeccions i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), coordinats per la Dra. Marisa Mena, i hi participen alumnes de 4t d’ESO i professors de l’escola Virolai de Barcelona. La Unitat de Comunicació de l’IDIBELL i l’equip d’EscoLab són els responsables d’impulsar i d’avaluar la primera edició d’aquest projecte, que alhora n’és una prova pilot.

 

El tret de sortida de VacunAcció es donarà demà, dia 23 d’abril, amb una sessió introductòria sobre vacunes, immunitat de grup i exemples de campanyes mundials de vacunació. Alumnes i investigadors treballaran plegats fins que finalitzi aquest curs escolar.


Comparteix!

Altres


Ja és oberta la inscripció a les activitats d'Escolab 2021-2022

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

del 7 al 18 de setembre obrim les


Bon Estiu

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Des d'Escolab us volem desitjar un molt bon estiu i informar-vos que el programa torna el curs vinent de forma presencial.

 

Del 6 al 18 de setembre s'obrirà el...


Dues noves propostes educatives amb el diàleg entre joves i ciència al centre

Durant el darrer trimestre, el programa Escolab ha posat en marxa dos projectes pilot en els quals el Centre de Recerca en...


S'acosta la Setmana del Cervell

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Us comuniquem que, amb motiu de la Setmana del Cervell que tindrà lloc la setmana vinent (15 a 21 de març), el programa EscoLab posa a la vostra disposició les...


Noves Activitats d'Escolab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Us comuniquem que hi ha noves activitats al web d'Escolab. Les podeu consultar aquí. D'altra banda, les 


EscoLab no para

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

EscoLab no para i és per això que arrenquem el 2021 amb noves activitats!

 

Durant les pròximes setmanes incorporarem nous tallers perquè...


Escolab us desitja un Bon Nadal

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Aquest any hem vist com molts projectes i situacions del nostre entorn han hagut d’adaptar-se per poder...


Activitats d'abril a Escolab

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Tornem de Setmana Santa amb energia!

Us informem que hi ha les següents activitats disponibles pel mes d'abril a Escolab:

 

Visita...


Conclou la primera edició del projecte “VacunAcció: com immunitzar-se contra la desinformació”

Dimecres 16 de juny va finalitzar el projecte pilot que ha ideat el programa Escolab de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’IDIBELL i l’Escola Virolai de Barcelona. L’activitat...


Arrenca la nova edició d'EscoLab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

La 12a edició del programa EscoLab ja ha arribat i aquest curs comença amb un format diferent.

+Veure més