Escolab

VacunAcció: ens vacunem contra la desinformació

Del 24 al 30 d’abril de 2022 se celebra la Setmana Europea de la Immunització, l’objectiu de la qual és promoure la vacunació per protegir les persones de totes les edats enfront de certes malalties infeccioses, evitant així transmetre-les a la resta de la ciutadania.

 

Des d’Escolab volem sumar-nos-hi i promoure la vacunació a través de VacunAcció: com immunitzar-se contra la desinformació, una iniciativa del programa Escolab i l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que enguany ha viscut la seva segona edició, després de la prova pilot realitzada el curs passat amb l’Escola Virolai.

 

El projecte educatiu VacunAcció s’estructura en un seguit d’activitats basades en la reflexió i la descoberta, el treball autònom de l’alumnat, la formació de grups d’experts per al debat, el disseny d’un estudi per esbrinar si el seu entorn proper té una percepció negativa de les vacunes i els seus efectes, l’adquisició d’eines per cercar informació fiable i, finalment, l’elaboració d’un producte final clar i definit que tingui un impacte directe sobre la societat a la qual pertanyen: una campanya de conscienciació contra els moviments antivacunes, o bé a favor de les vacunes.

L’activitat pretén potenciar l’esperit crític i, d’aquesta manera, contribuir a formar ciutadanes i ciutadans amb criteri propi, capaços d’identificar i rebatre missatges sense fonament científic.

 

Durant aquesta segona edició de VacunAcció, que va concloure el passat mes de març, l’alumnat de 4t d’ESO de l’Escola Pia de Granollers ha presentat diverses campanyes contra la desinformació sobre la vacunació, mitjançant la creació de recursos tan diversos com el d’un vídeo per a TikTok fins a adhesius i un conte infantil. Tot gràcies al treball conjunt, conduït pel professorat i els investigadors i les investigadores de l’IDIBELL.

 

Enguany, a més, hem volgut parlar amb els protagonistes de la primera edició de VacunAcció (2021) per conèixer la seva experiència. En aquest àudio d’Escolab hem recollit els testimonis del Joan Duran (comunicador de l’IDIBELL), la Marisa Mena (investigadora de l’IDIBELL) i Txus Cid (professora de l’escola Virolai), on han compartit les claus de l'èxit del projecte. Esperem que el gaudiu!

 

I recordeu, per a qualsevol dubte o consulta sobre el programa Escolab us podeu dirigir al correu escolab@bcn.cat. Si voleu que fem difusió a les xarxes socials de les activitats que heu dut a terme, només cal que mencioneu o etiqueteu a @BCNCiencia quan publiqueu a les xarxes els vostres posts.

 

Equip de coordinació d'Escolab

 


Comparteix!

Altres


Save the date | Jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

 

Què hauria de tenir en compte per dissenyar una activitat de forma inclusiva al meu centre de recerca?

Com la podria adaptar per a...


Escolab Meets, descobreix recerca en salut

 

El passat 7 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de la Salut


Apunta't a la Setmana Mundial del Cervell!

Del 13 al 19 de març celebrem, un any més, la Setmana Mundial del Cervell amb noves...


S'apropa la Setmana Mundial del Cervell a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, a diferència de la resta del curs Escolab, són els centres de recerca que s’apropen a les aules per donar a conèixer el seu treball i els darrers...


Consulta les activitats Escolab encara disponibles aquest curs!

Benvolguts/des Escolabers,

Ja heu participat en alguna de les activitats Escolab d’aquest curs 22-23? Si encara no ho heu fet, us animem a fer-ho! 


Escolab us desitja Bones Festes!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

A punt d’acomiadar el 2022 i de rebre el 2023, amb més propostes i nous projectes plens de ciència, que podreu consultar a l’apartat


Encara pots participar en la 17a edició del programa Escolab!

 

Benvolguts/des Escolabers,

Un curs més, el programa Escolab ha arrencat amb força, oferint més de 100 activitats diferents (300...


S’obre el període d’inscripcions del curs Escolab 2022-2023

Arrenca el curs Escolab 2022-2023! 

I com cada any a l’inici de curs, obrim la 


Escolab us desitja un bon estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, l’estiu ha arribat a Escolab i amb ell, el tancament del curs 2021-2022


Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!

 

Després de dos anys de pandèmia, el passat 28 de juny vam poder celebrar novament la Trobada Escolabers anual, enguany a l'Institut Botànic de Barcelona.

A un...


+Veure més