Escolab

Com alimentar-nos contra la desinformació i generar idees per divulgar ciència

Durant el curs escolar 2020-2021, el programa Escolab va posar en marxa dos projectes pilot juntament amb el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), vinculat al CSIC, l’IRTA, la UAB i la UB, que partien de la idea de crear un diàleg entre l’alumnat de secundària i el centre de recerca. 

 

A partir d’una proposta d’Escolab, i en col·laboració amb el CRAG, van néixer els projectes “Alimentem-nos, naturalment!” i “Tenim una idea”, que integraven elements de ciència, educació i divulgació per sensibilitzar sobre la importància de la investigació en plantes per a la seguretat alimentària, l’ecologia i la salut.

 

Les proves pilot es van desenvolupar als instituts Bernat Metge i Josep Tous de Barcelona, i van permetre avaluar l’impacte de les activitats i proposar millores de cara a cursos vinents. 

 

Mengem aliments “naturals”?

Amb aquesta pregunta comença el projecte “Alimentem-nos, naturalment!”, on l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Josep Tous es va enfrontar al repte d’analitzar què significa exactament menjar aliments “naturals” i reflexionar sobre quins missatges ens arriben sobre l’alimentació. De la mà de l'investigador i divulgador de l’IRTA al CRAG Iban Eduardo, autor del llibre “Plantes domesticades i altres mutants”, l’alumnat va descobrir les tècniques més actuals que s’utilitzen en millora vegetal, desmitificant la por als transgènics i l’edició gènica. La  conveniència d’aquestes noves tecnologies va ser el tema escollit per debatre a l’aula, i en el qual l’alumnat va aprofundir posteriorment, cercant nova informació i recollint l’opinió de familiars i amistats a través d’una enquesta.

Gràcies a tota la feina feta a classe amb l’equip investigador, docent i comunicador, l’alumnat va preparar una campanya digital per lluitar contra la desinformació en aquesta temàtica, que es va publicar al blog de l’Institut.  

 

Com es comunica la ciència?

A “Tenim una idea”, l’estudiant de doctorat del CRAG Andrés  Rico va explicar a l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Bernat Metge la recerca del seu grup, dirigit per Ana I. Caño-Delgado. En concret, l’equip està treballant per aconseguir plantes més resistents a la sequera, un dels grans reptes als quals s’enfronta l’agricultura per tal de poder alimentar una població mundial creixent en un context de canvi climàtic. Després d’aquesta sessió centrada en el tema de recerca, el següent pas va ser pensar de quina manera divulgar-lo. 

És millor fer servir stories d’Instagram? Fem stickers per a WhatsApp? Un vídeo és més atractiu que una imatge a xarxes socials? Per comunicar la recerca del grup de l’Andrés a altres nois i noies de la seva edat, l'alumnat va crear i presentar diverses campanyes divulgatives, en què va fer servir amb tota llibertat les eines que va preferir, com ara adhesius per xatejar, mems, dibuixos i vídeos de Tiktok (entre d'altres).

 

Per promoure el nou format de projectes d’Escolab, iniciat el curs passat com a projecte pilot, hem volgut parlar amb alguns dels protagonistes de la primera edició d’“Alimentem-nos, naturalment!” i “Tenim una idea” (2021). En aquest àudio d’Escolab hem recollit els testimonis de la Zoila Babot (cap de la Unitat de comunicació del CRAG en el moment que es va gravar aquest àudio), l’Iban Eduardo Muñoz (investigador del CRAG) i Julio Pérez (professor de l’Institut Bernat Metge), on han compartit les claus de l'èxit del projecte. Esperem que el gaudiu!

 

Per a qualsevol dubte o consulta sobre el programa Escolab, us podeu dirigir al correu escolab@bcn.cat. Si voleu que fem difusió a les xarxes socials de les activitats que heu dut a terme, només cal que mencioneu o etiqueteu a @BCNCiencia quan publiqueu a les xarxes els vostres posts. 

Us recordem també d’omplir el formulari de valoració de l’activitat que el professorat rep una vegada aquesta finalitza. La vostra opinió ens ajudarà a millorar les activitats futures d’Escolab. 

 

Equip de coordinació d'Escolab

 


Comparteix!

Altres


Consulta les propostes d'Escolab fins al juny!

 

Benvolguts/des Escolabers,

 

El final del curs Escolab s'apropa, però encara teniu l'oportunitat de...


Celebra la Setmana Mundial del Cervell amb Escolab!

 

Un any més, Escolab se suma a la celebració de la Setmana Mundial del Cervell, amb noves propostes d'activitats...


18a edició del programa Escolab, participa-hi!

Benvolguts/des Escolabers,

Després del sorteig d’activitats anual celebrat al setembre, el programa Escolab ha arrencat amb força un curs...


Obertura de la inscripció al programa d'activitats Escolab 2023-2024

Us donem la benvinguda al nou curs Escolab 2023-2024!

 

Divendres 8 de setembre s'obre la inscripcióEscolab us desitja unes bones vacances d'estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

 

Un estiu més, acomiadem una nova edició del programa Escolab amb ganes de retrobar-nos al setembre...


Escolab: "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca", una jornada amb mirada inclusiva

 

El passat dimecres 28 de juny, vam celebrar la jornada "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca" sobre...


Inscripció a la jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

Benvolguts/des Escolabers,

 

Ens complau convidar-vos a la jornada sobre l'atenció a la diversitat funcional en les activitats...


Save the date | Jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

 

Què hauria de tenir en compte per dissenyar una activitat de forma inclusiva al meu centre de recerca?

Com la podria adaptar per a...


Escolab Meets, descobreix recerca en salut

 

El passat 7 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de la Salut


Apunta't a la Setmana Mundial del Cervell!

Del 13 al 19 de març celebrem, un any més, la Setmana Mundial del Cervell amb noves...


+Veure més