Tancar

De l’Excavació Arqueològica al Laboratori


data 15/12/2023       time 10:00 to 13:30

Unavailable


Laboratori d'Arqueologia (UPF)

Seats: 22 max. students
Ages:
1th ESO
2n d'ESO

Workshop

  • Escolab
  • Escolab

L’arqueologia és una ciència social que té per objectiu la reconstrucció i interpretació de la història dels nostres avantpassats a través de l’estudi dels vestigis materials i del seu llegat.

Intenta donar resposta a diverses qüestions, com per exemple, la manera com les comunitats del passat s’organitzaven socialment i econòmica, quins eren els seus hàbits i costums, la relació amb el medi ambient i els mecanismes de subsistència, i quines eren les seves creences. 

En definitiva, l’arqueologia intenta esbrinar com vivien els éssers humans i la manera com interactuaven amb el seu medi natural. 

En el procés de recerca, el context social i el posicionament ideològic dels investigadors i de les investigadores condiciona les interpretacions. En aquesta sessió analitzarem un cas molt concret: el dels biaixos sexistes a l’hora d’explicar el passat.

 

Tipus d’activitat: Taller

 

Objectius de l’Activitat:

1. Conèixer les eines i els mètodes bàsics del procés de la recerca arqueològica.

2. Entendre el treball interdisciplinari en arqueologia (arqueologia, topografia, geologia, paleobotànica, zooarqueologia, antropologia, numismàtica, epigrafia, física i química, entre d’altres).

3. Que els alumnes aprenguin a respectar i valorar el patrimoni cultural i històric, ja que aquest és un llegat únic i comú que ens ajuda a conèixer el passat, a poder entendre el present i a ser més conscients dels reptes del futur.

 

Detall de l’Activitat  “De l'excavació arqueològica al laboratori”

Presentem la recerca arqueològica que es duu a terme des del Laboratori d’Arqueologia de la UPF i expliquem en què consisteix l’arqueologia, una disciplina científica que res té a veure amb l’imaginari estereotipat irreal i els biaixos androcèntrics creats des del món audiovisual.

L'alumnat aprendrà què és una excavació arqueològica i quin és el treball que es realitza posteriorment al laboratori. És a dir, explicarem com s’excava, s’analitzen i s'interpreten les dades.

En petits grups treballaran en el taller amb algunes de les restes arqueològiques més habituals (la ceràmica, les restes botàniques, els ossos humans, les restes faunístiques, etc.) i aprendran de quina manera es registra tota aquesta informació (base de dades, fotografia, dibuix, planimetries, etc.).

Finalment, analitzarem la informació que ens aporta l’estudi dels vestigis i discutirem la manera com aquesta ens permet reconstruir les activitats de les poblacions del passat.

Edat / Curs escolar: 6è primària, 1r i 2n d’ESO

Reserva amb l'enviament d'una carta de motivació
Us demanem un breu resum, de 150 a 200 paraules, explicant la vostra motivació per participar en aquesta activitat, quina relació té l'activitat amb el vostre currículum escolar i com s'integra en el programa de ciències socials del vostre centre. També voldríem saber si els alumnes han fet activitats relacionades amb l'arqueologia, com per exemple visites i pràctiques a museus i a excavacions arqueològiques. En definitiva, ens interessa saber si estan familiaritzats amb el tema de l'activitat que proposem.

Nombre de places per sessió: 20-22
El laboratori d'arqueologia de la UPF només pot acollir un màxim de 20 alumnes. Això vol dir que en el cas que un centre tingui un nombre d'alumnes superior, seria convenient que agafessin més d’una sessió per tal de fer l'activitat.

Requisits:

IMPORTANT. Cal que envieu la carta de motivació a laboratori.arqueologia@upf.edu fins un màxim de 10 dies després de fer la reserva. 

Es confirmarà la reserva definitiva per correu electrònic.

 

Vídeo de la UPF sobre l'activitat: https://youtu.be/FvmvsgT4CBU

 

 


Log In   You need to be registered and log in to do bookings.



Share!