Escolab

Dues noves propostes educatives amb el diàleg entre joves i ciència al centre

El CRAG participa en la creació de dues noves iniciatives educatives del programa EscoLab de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb els instituts Bernat Metge i Josep Tous

Durant el darrer trimestre, el programa Escolab ha posat en marxa dos projectes pilot en els quals el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) ha estat un dels agents impulsors principals, que ha permès el diàleg entre alumnat de secundària i  personal investigador. Aquests projectes són una bona oportunitat per tal que l’alumnat entri en contacte amb temes d’investigació actuals i desenvolupi un esperit crític, alhora que els centres de recerca coneixen de primera mà quina és la percepció de la ciència i de qui la fa per part del públic adolescent. 

Gràcies a la col·laboració entre personal investigador, docent i expert en comunicació i educació científiques, les dues propostes dissenyades integren elements de ciència, educació i divulgació des de la base, i sumen esforços amb l’Any Internacional de les Fruites i Verdures i amb Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 per sensibilitzar sobre la importància de la investigació en plantes per a la  seguretat alimentària, l’ecologia i la salut. Les proves pilot, desenvolupades i realitzades colze a colze amb  els instituts Bernat Metge i Josep Tous de Barcelona, permetran avaluar l’impacte de les activitats, proposar millores de cara als cursos vinents i crear un protocol que pugui fer-se extensiu a altres projectes i centres de recerca. 

 

Com comuniquem ciència? 

En la primera d’aquestes propostes, amb el títol Tenim una idea, l’estudiant de doctorat del CRAG Andrés  Rico va explicar a l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Bernat Metge la recerca del seu grup, dirigit per Ana I. Caño-Delgado. Amb resultats molt prometedors, l’equip està treballant per aconseguir plantes més resistents a la sequera, un dels grans reptes als quals s’enfronta l’agricultura per tal de poder alimentar una  població mundial creixent en un context de canvi climàtic.

Després d’aquesta sessió centrada en la ciència, el següent pas va ser pensar de quina manera divulgar-la.  Com ens informem sobre temes científics? Per on ens arriben aquests missatges? Quins formats (vídeos,  música, cartells...) ens semblen més atractius? A partir del plantejament d’aquestes qüestions, van sorgir  respostes ben diverses entre l’alumnat, les quals van dur a reflexionar sobre les diferents maneres en què  consumim informació. Amb aquestes consideracions ben presents, es va plantejar a la classe el repte de  desenvolupar propostes per comunicar la recerca del grup de l’Andrés a altres nois i noies de la seva edat

En una última trobada, l’alumnat va presentar per grups les diferents campanyes divulgatives que havien  treballat a l’aula. Enganxines per xatejar, mems, dibuixos i vídeos de TikTok van ser algunes de les propostes que van plantejar per despertar l’interès sobre la recerca en plantes entre el públic adolescent d’una manera fresca, directa i atractiva. 

 

És natural el que mengem? 

Amb el projecte Alimentem-nos, naturalment!l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Josep Tous es va enfrontar al repte d’analitzar si el que mengem és natural, si és millor que ho sigui, i quins missatges ens  arriben sobre l’alimentació. Després d’aquesta anàlisi, van conèixer a l’investigador de l’IRTA al CRAG Iban  Eduardo, qui els va recordar que la humanitat fa més de 10.000 anys que modifica la natura per alimentar-se. L’investigador del Programa de Genòmica els va explicar també les tècniques més o menys actuals que  s’utilitzen en millora vegetal: des de la mutagènesi a l’atzar fins a la transgènesi i l’edició gènica. La  conveniència d’aquestes noves tecnologies va generar un primer debat a l’aula, en el que l’alumnat va aprofundir posteriorment, cercant nova informació i recollint l’opinió de familiars i amistats a través d’una enquesta. 

Els resultats del qüestionari dissenyat pel mateix alumnat van indicar que, malgrat que una part important de les persones enquestades recelava dels aliments transgènics, creien que en consumien habitualment (el que no és cert, ja que a la Unió Europea caldria etiquetar-los com a tals). En una segona sessió de diàleg entre l’institut i el centre de recerca es van examinar aquestes idees i es van analitzar críticament les fonts d’informació utilitzades per informar-se sobre els organismes modificats genèticament. Finalment, l’alumnat va preparar una campanya digital per lluitar contra la desinformació en aquesta temàtica, que es trobarà aviat al blog de l’Institut.  

 

Màrqueting o ciència? 

Ambdues propostes educatives de la iniciativa EscoLab parteixen de l’aprenentatge interdisciplinari basat en projectes per tal d’equipar l’alumnat amb eines que li permetin desenvolupar un esperit crític envers  la informació que ens arriba en el dia a diaLa reflexió conjunta entre estudiants i personal investigador sobre la percepció i la comunicació de la ciència busca contribuir a formar joves amb criteri propi, capaces d’identificar estratègies de màrqueting i rebatre missatges sense fonament científic, alhora que els centres de recerca s’apropen al públic adolescent i prenen major consciència de les seves inquietuds. 

Els dos projectes s’estructuren en un seguit de sessions basades en la reflexió i la descoberta, on l’alumnat,  guiat pel professorat i pel personal dels centres de recerca, treballa de forma autònoma, en petits grups i a escala d’aula com a espai de conversa de cara a arribar a un producte final clar i definit que té un impacte directe sobre la societat. Davant l’èxit de les proves pilot, la següent fase implica avaluar-les, proposar hi millores i obrir-les a la comunitat investigadora i educativa.

 

De cara a la pròxima edició d'Escolab es pretén oferir aquest tipus de projecte a diferents centres de recerca i educatius.


Comparte!

Otros


Consulta les propostes d'Escolab fins al juny!

 

Benvolguts/des Escolabers,

 

El final del curs Escolab s'apropa, però encara teniu l'oportunitat de...


Celebra la Setmana Mundial del Cervell amb Escolab!

 

Un any més, Escolab se suma a la celebració de la Setmana Mundial del Cervell, amb noves propostes d'activitats...


18a edició del programa Escolab, participa-hi!

Benvolguts/des Escolabers,

Després del sorteig d’activitats anual celebrat al setembre, el programa Escolab ha arrencat amb força un curs...


Obertura de la inscripció al programa d'activitats Escolab 2023-2024

Us donem la benvinguda al nou curs Escolab 2023-2024!

 

Divendres 8 de setembre s'obre la inscripcióEscolab us desitja unes bones vacances d'estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

 

Un estiu més, acomiadem una nova edició del programa Escolab amb ganes de retrobar-nos al setembre...


Escolab: "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca", una jornada amb mirada inclusiva

 

El passat dimecres 28 de juny, vam celebrar la jornada "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca" sobre...


Inscripció a la jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

Benvolguts/des Escolabers,

 

Ens complau convidar-vos a la jornada sobre l'atenció a la diversitat funcional en les activitats...


Save the date | Jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

 

Què hauria de tenir en compte per dissenyar una activitat de forma inclusiva al meu centre de recerca?

Com la podria adaptar per a...


Escolab Meets, descobreix recerca en salut

 

El passat 7 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de la Salut


Apunta't a la Setmana Mundial del Cervell!

Del 13 al 19 de març celebrem, un any més, la Setmana Mundial del Cervell amb noves...


+Ver más