Escolab

Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!

 

Després de dos anys de pandèmia, el passat 28 de juny vam poder celebrar novament la Trobada Escolabers anual, enguany a l'Institut Botànic de Barcelona.

A un entorn idíl·lic, una trentena d’escolabers representants de centres de recerca i centres educatius, i l’equip de coordinació del programa Escolab, vam compartir experiències i opinions, demostrant que Escolab no ha perdut l’essència durant la pandèmia.  

Vam recapitular l’activitat dels darrers dos anys, donant a conèixer els nous projectes pilots implementats durant els cursos 2020-2021 i 2021-2022, com "VacunAcció", "Alimentem-nos, naturalment!" i "Connectem Recerca i Aula", que han obert una nova via per apropar la recerca a l'aula.

 

En concret, a l’octubre de 2021 vam posar en marxa cinc nous projectes del programa Connectem Recerca i Aula. Investigadors i investigadores, docents, professionals de la comunicació científica i la coordinació d'Escolab ens vam reunir en unes jornades formatives per idear projectes educatius de llarga durada, que permetessin apropar encara més la recerca a l’aula. L'objectiu era desenvolupar activitats adaptades al currículum escolar en què l’alumnat fes servir i plasmés l'aprenentatge adquirit en un treball final.

Els cinc projectes educatius que n’han resultat seran un recurs que els centres de recerca podran oferir d’ara en endavant a les escoles, i aprofitar per donar a conèixer la seva activitat sempre que ho desitgin.

Els projectes creats han estat:

• La llengua de l’Escola Suïssa: projecte desenvolupat pel Grup de Lingüística Formal (GLiF) de la UPF i l'Escola Suïssa de Barcelona (ESB).

L’objectiu: estudiar i experimentar el multilingüisme fent de lingüistes de camp. 

Plantejant metodologies lingüístiques, l’alumnat va preparar un estudi de recerca, amb objectius i conclusions que va presentar per mitjà de pòsters científics a un minicongrés a l'escola, amb la presència del personal investigador del GLiF. 

La radiació: una mirada invisible: projecte creat entre l’Institut de Salut Global (ISGlobal) i l’Institut Guindàvols.

El projecte consisteix a conscienciar a l’alumnat sobre la radiació, analitzant els avantatges i inconvenients de l’energia radioactiva. 

Com a treball final, l’alumnat va preparar materials divulgatius sobre Fukushima, va elaborar un comptador natural de radioactivitat i va fer un vídeo divulgatiu Stop-Motion sobre la radioactivitat. 

Els materials per a l’electrònica del futur: projecte desenvolupat per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i el CFA Singuerlín.

Aquest projecte pioner ha estat la primera activitat d’Escolab duta a terme  amb una escola de formació per a adults. 

La finalitat: dissenyar un producte amb nous materials orgànics per al sector electrònic i energètic del futur, que doni resposta a una necessitat del nostre dia a dia. 

Amb aquesta proposta en ment, l’alumnat adult va desenvolupar la seva idea i la va vendre a través d’un poster i un elevator pitch amb què havia de convèncer els inversors. L'entusiasme de l’alumnat, no acostumat a fer tallers científics, obre la porta a començar a oferir activitats Escolab a altres tipus de públics, com l’adult. 

Dissenyem l’escola energèticament sostenible: projecte creat entre l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i l’Escola del mar.

Amb una altra aproximació pionera (per primera vegada Escolab ha oferit una activitat a estudiants de primària), el projecte té com a objectiu descobrir les energies renovables i educar sobre la necessitat d’estalviar energia i la sostenibilitat. 

Per mostrar tot el treballat a l’aula, a casa i amb l’IREC, l’alumnat va fer una presentació resum de tots els coneixements adquirits durant el projecte.

Plantarum: projecte desenvolupat per l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) i l’Escola Sagrat Cor

L’objectiu de Plantarum és explicar la recerca en etnobotànica a l’alumnat. A través de l’elaboració de qüestionaris per escollir plantes amb propietats i usos per a l'ésser humà, els i les estudiants van crear una plantació de diferents espècies vegetals a l’escola, amb rètols i QRs informatius sobre cadascuna. 

A la trobada vam poder comptar amb les protagonistes del projecte “Plantarum (la Marta Ros i la Maria Luisa Gutiérrez, mestra i investigadora respectivament), que ens van explicar de primera mà i amb tot detall la seva experiència en aquest projecte pilot i col·laboratiu entre centres educatius i centres de recerca. 

Finalment, els actors i les actrius principals dels projectes “VacunAcció” (la Laura Asensio, de l'IDIBELL, i la Teresa Coma, de l’Escola Pia Granollers), “Materials del futur” (el Sergi Riera, de l’ICMAB, i la Lidia Iglesias i l’Anna May, de l’Escola CFA Singuerlín) i “Fonts d’energia” (Elisabeth Chulilla, de l’IREC) van compartir el seu testimoni i punt de vista. 

La conclusió és clara: malgrat que realitzar projectes col·laboratius de llarga durada és un repte que requereix certa paciència i dedicació, l’alumnat s’enriqueix participant en un projecte on pot fer servir el seu esperit crític i curiositat científica. 

 

Per concloure, durant la jornada vam gaudir d’un temps i d’un espai per a tot: per compartir experiències, per descobrir noves maneres d’apropar la recerca a l’aula el pròxim curs i per passar-ho bé en bona companyia, en un entorn natural molt especial.

 

Donem les gràcies a tots i totes els i les assistents per haver-ho fet possible, fins a la propera!

 

Equip Escolab

 


Comparte!

Otros


Celebra la Setmana Mundial del Cervell amb Escolab!

 

Un any més, Escolab se suma a la celebració de la Setmana Mundial del Cervell, amb noves propostes d'activitats...


18a edició del programa Escolab, participa-hi!

Benvolguts/des Escolabers,

Després del sorteig d’activitats anual celebrat al setembre, el programa Escolab ha arrencat amb força un curs...


Obertura de la inscripció al programa d'activitats Escolab 2023-2024

Us donem la benvinguda al nou curs Escolab 2023-2024!

 

Divendres 8 de setembre s'obre la inscripcióEscolab us desitja unes bones vacances d'estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

 

Un estiu més, acomiadem una nova edició del programa Escolab amb ganes de retrobar-nos al setembre...


Escolab: "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca", una jornada amb mirada inclusiva

 

El passat dimecres 28 de juny, vam celebrar la jornada "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca" sobre...


Inscripció a la jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

Benvolguts/des Escolabers,

 

Ens complau convidar-vos a la jornada sobre l'atenció a la diversitat funcional en les activitats...


Save the date | Jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

 

Què hauria de tenir en compte per dissenyar una activitat de forma inclusiva al meu centre de recerca?

Com la podria adaptar per a...


Escolab Meets, descobreix recerca en salut

 

El passat 7 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de la Salut


Apunta't a la Setmana Mundial del Cervell!

Del 13 al 19 de març celebrem, un any més, la Setmana Mundial del Cervell amb noves...


S'apropa la Setmana Mundial del Cervell a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, a diferència de la resta del curs Escolab, són els centres de recerca que s’apropen a les aules per donar a conèixer el seu treball i els darrers...


+Ver más