Tancar

Qúe pesa el vostre edifici?


data a convenir des de 03/10/2022 fins al 26/05/2023
hora de 12:00 a 14:00

Exhaurida


Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (UPC)

Places: 20 alumnes màxim
Nivell:
Totes les edats

Taller Pràctic

  • Escolab
  • Escolab
  • Escolab

Els humans passem quasi el 70% de les nostres vides dins d’edificis: la casa, l’escola, els comerços, el cinema, les biblioteques i/o els pavellons esportius. Però la majoria no observem els edificis amb ulls tecnològics i, precisament l’arquitectura i la construcció, necessiten de coneixements com la física, les matemàtiques i el dibuix, que s’aprenen a l’escola.

Un bon exercici per “educar l’ull” i aprendre a “llegir els edificis” de manera global pot ser tractar de calcular quant pesen els edificis. Tot i que pot semblar una pregunta absurda, perquè totes/ts som conscients que un edifici pesa molt, ens ajuda a reflexionar sobre quins elements conformen l’edifici (fonaments, estructura, envolupant, instal·lacions) que podriem assimilar a les parts del cos humà  (esquelet, pell, sistema de reg sanguini, per exemple). 

En el documental ¿Cuanto pesa su edificio, Sr Foster? (disponible a youtube https://www.youtube.com/watch?v=woHc6-Py3Mw en anglès amb subtítols) l’arquitecte britànic explica la seva manera de conceptualitzar i projectar els seus edificis, però la pregunta serveix d’argument per fer entendre que els edificis són matèria, que s’han d’extreure els materials, transformar, col·locar estratègicament, i que tot el procés comporta un impacte ambiental molt elevat. 

L’activitat proposada consistirà (adaptada al nivell escolar del sol·licitant) en calcular el pes de l’edifici escolar corresponent. A partir d’uns càlculs senzills o més complicats si cal, posarem pes a l’edifici i tractarem de fer entendre l’impacte ambiental del sector de l’edificació a partir de la identificació dels diferents materials que poden observar a ull els/les pròpies/s alumnes i, també, d’aquells materials que no es veuen però que el conferenciant pot ajudar a reconèixer.

Es pot elevar el nivell de complexitat de la visita/xerrada parlant de propietats característiques dels materials, o del seu Anàlisi del Cicle de Vida, o de la problemàtica de la gestió de residus si cal enderrocar l’edifici.  


Identifica't   Ha d'estar registrat e iniciar sessió per fer reserves.Comparteix!