Escolab

11F: us presentem les científiques d’Escolab Meets

 

“Poder dir que et dediques al que més t’agrada del món, és perfecte”. Així de convençuda està Maria Cunquero (investigadora a l’ICFO) d’haver triat una carrera científica. Ella és la protagonista d’un dels vídeos d’Escolab Meets, on científiques i científics de centres catalans ens introdueixen en la seva branca de recerca i ens parlen de la seva vocació i carrera científica. 

Perquè en el futur hi hagi moltes més científiques com ella, l’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’onze de febrer el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Garantir una presència plena i en condicions d’igualtat de dones i nenes en ciència, i reconèixer els seus èxits, són alguns dels objectius de la iniciativa.

 

Per aquest motiu, des d’Escolab aprofitem l’efemèride per presentar-vos les sis científiques que formen part dels dotze vídeos d’Escolab Meets. Descobriu la seva recerca i supereu amb nosaltres els petits reptes que ens proposen!

 

VÍDEO

Maria Torres (ISGlobal) ens parla de contaminació atmosfèrica, els seus efectes en la nostra salut i en el desenvolupament cognitiu de nens i nenes. Ens proposa, també, fer un experiment molt senzill amb un plat de cartró perquè puguem estudiar la contaminació des de la finestra de casa.

VÍDEO

Alexandra Navarrete (Grup de Lingüística Formal de la Universitat Pompeu Fabra) estudia la lingüística de la llengua de signes catalana. Com sorgeixen paraules noves? L’Alexandra ens ensenya a dir coronavirus i ens posa a prova amb un quiz sorprenent!

 

VÍDEO

Marina Cunquero (Institut de Ciències Fotòniques) estudia com es comuniquen les neurones dels nostres ulls. Les observa amb un microscopi molt més potent que els convencionals, dissenyat a l’ICFO. Ah, i no us perdeu la prova final! Sereu capaços d’endevinar el material?

 

VÍDEO

Paula Ferrer i Marta Querol (Institut d'Investigació Biomèdica de Sant Pau) estudien malalties neurodegeneratives i ens expliquen què li passa al nostre cervell quan comença a perdre la memòria. Al final ens proposen que resolem el preciós joc de Memory Científic de la revista Principia.

VÍDEO

Laura López (Centres Científics i Tecnològics de la UB) estudia el paper dels mitocondris en les malalties neurodegeneratives. Ens els ensenya emprant dos tipus de microscopis molt potents i al final ens posa a prova per desmentir mites sobre el cervell.

 

VÍDEO

Judit Sánchez (Institut de Neurociències de Barcelona), juntament amb en Joaquim Hernández, ens expliquen perquè les lesions medul·lars són tan complicades de curar. En concret, la Judit estudia quin efecte té la rehabilitació en les lesions medul·lars. Al final de la visita posa a prova la nostra velocitat de reacció. Com? Mireu el vídeo per descobrir-ho!   

 

Desitgem que tingueu un gran Dia de la Dona i la Nena en la Ciència i que gaudiu de la ciència, avui i tot l’any!

 


Share!

Other news


S’obre el període d’inscripcions del curs Escolab 2022-2023

Arrenca el curs Escolab 2022-2023! 

I com cada any a l’inici de curs, obrim la 


Escolab us desitja un bon estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, l’estiu ha arribat a Escolab i amb ell, el tancament del curs 2021-2022


Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!

 

Després de dos anys de pandèmia, el passat 28 de juny vam poder celebrar novament la Trobada Escolabers anual, enguany a l'Institut Botànic de Barcelona.

A un...


Com alimentar-nos contra la desinformació i generar idees per divulgar ciència

Durant el curs escolar 2020-2021, el programa Escolab va posar en marxa dos projectes pilot juntament amb el


Inscriu-te a la Trobada Escolabers 2022

L’estiu és temps de tornar a veure'ns. Torna la Trobada Escolabers en format presencial! 

Torna la Trobada Escolabers!

Després de dos anys de restriccions, ens fa molta il·lusió recuperar la Trobada de la Comunitat Escolab VacunAcció: ens vacunem contra la desinformació

Del 24 al 30 d’abril de 2022 se celebra la


Viu una primavera Escolab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

Us comuniquem que hi ha diverses activitats lliures per al mes de març al web d’Escolab que poden ser del...


Viu la Setmana Mundial del Cervell 2022 a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, científiques i científics que investiguen sobre diferents aspectes de la neurobiologia ofereixen xerrades i activitats (adreçades a l'alumnat d’ESO, batxillerat...


Escolab continua creixent amb noves propostes d’activitats i nous recursos virtuals!

 

Tot i les limitacions encara presents degudes a la covid-19, el programa Escolab continua el seu camí, adaptant-se per poder seguir oferint alternatives viables als centres...


+See more