Escolab

11F: us presentem les científiques d’Escolab Meets

 

“Poder dir que et dediques al que més t’agrada del món, és perfecte”. Així de convençuda està Maria Cunquero (investigadora a l’ICFO) d’haver triat una carrera científica. Ella és la protagonista d’un dels vídeos d’Escolab Meets, on científiques i científics de centres catalans ens introdueixen en la seva branca de recerca i ens parlen de la seva vocació i carrera científica. 

Perquè en el futur hi hagi moltes més científiques com ella, l’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’onze de febrer el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Garantir una presència plena i en condicions d’igualtat de dones i nenes en ciència, i reconèixer els seus èxits, són alguns dels objectius de la iniciativa.

 

Per aquest motiu, des d’Escolab aprofitem l’efemèride per presentar-vos les sis científiques que formen part dels dotze vídeos d’Escolab Meets. Descobriu la seva recerca i supereu amb nosaltres els petits reptes que ens proposen!

 

VÍDEO

Maria Torres (ISGlobal) ens parla de contaminació atmosfèrica, els seus efectes en la nostra salut i en el desenvolupament cognitiu de nens i nenes. Ens proposa, també, fer un experiment molt senzill amb un plat de cartró perquè puguem estudiar la contaminació des de la finestra de casa.

VÍDEO

Alexandra Navarrete (Grup de Lingüística Formal de la Universitat Pompeu Fabra) estudia la lingüística de la llengua de signes catalana. Com sorgeixen paraules noves? L’Alexandra ens ensenya a dir coronavirus i ens posa a prova amb un quiz sorprenent!

 

VÍDEO

Marina Cunquero (Institut de Ciències Fotòniques) estudia com es comuniquen les neurones dels nostres ulls. Les observa amb un microscopi molt més potent que els convencionals, dissenyat a l’ICFO. Ah, i no us perdeu la prova final! Sereu capaços d’endevinar el material?

 

VÍDEO

Paula Ferrer i Marta Querol (Institut d'Investigació Biomèdica de Sant Pau) estudien malalties neurodegeneratives i ens expliquen què li passa al nostre cervell quan comença a perdre la memòria. Al final ens proposen que resolem el preciós joc de Memory Científic de la revista Principia.

VÍDEO

Laura López (Centres Científics i Tecnològics de la UB) estudia el paper dels mitocondris en les malalties neurodegeneratives. Ens els ensenya emprant dos tipus de microscopis molt potents i al final ens posa a prova per desmentir mites sobre el cervell.

 

VÍDEO

Judit Sánchez (Institut de Neurociències de Barcelona), juntament amb en Joaquim Hernández, ens expliquen perquè les lesions medul·lars són tan complicades de curar. En concret, la Judit estudia quin efecte té la rehabilitació en les lesions medul·lars. Al final de la visita posa a prova la nostra velocitat de reacció. Com? Mireu el vídeo per descobrir-ho!   

 

Desitgem que tingueu un gran Dia de la Dona i la Nena en la Ciència i que gaudiu de la ciència, avui i tot l’any!

 


Share!

Other news


Obertura de la inscripció al programa d'activitats Escolab 2023-2024

Us donem la benvinguda al nou curs Escolab 2023-2024!

 

Divendres 8 de setembre s'obre la inscripcióEscolab us desitja unes bones vacances d'estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

 

Un estiu més, acomiadem una nova edició del programa Escolab amb ganes de retrobar-nos al setembre...


Escolab: "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca", una jornada amb mirada inclusiva

 

El passat dimecres 28 de juny, vam celebrar la jornada "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca" sobre...


Inscripció a la jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

Benvolguts/des Escolabers,

 

Ens complau convidar-vos a la jornada sobre l'atenció a la diversitat funcional en les activitats...


Save the date | Jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

 

Què hauria de tenir en compte per dissenyar una activitat de forma inclusiva al meu centre de recerca?

Com la podria adaptar per a...


Escolab Meets, descobreix recerca en salut

 

El passat 7 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de la Salut


Apunta't a la Setmana Mundial del Cervell!

Del 13 al 19 de març celebrem, un any més, la Setmana Mundial del Cervell amb noves...


S'apropa la Setmana Mundial del Cervell a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, a diferència de la resta del curs Escolab, són els centres de recerca que s’apropen a les aules per donar a conèixer el seu treball i els darrers...


Consulta les activitats Escolab encara disponibles aquest curs!

Benvolguts/des Escolabers,

Ja heu participat en alguna de les activitats Escolab d’aquest curs 22-23? Si encara no ho heu fet, us animem a fer-ho! 


Escolab us desitja Bones Festes!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

A punt d’acomiadar el 2022 i de rebre el 2023, amb més propostes i nous projectes plens de ciència, que podreu consultar a l’apartat


+See more