Escolab

Conclou la primera edició del projecte “VacunAcció: com immunitzar-se contra la desinformació”

La nova iniciativa del programa Escolab amb l’IDIBELL i l’escola Virolai ha finalitzat aquest mes de juny amb propostes molt originals.

Dimecres 16 de juny va finalitzar el projecte pilot que ha ideat el programa Escolab de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’IDIBELL i l’Escola Virolai de Barcelona. L’activitat s’ha desenvolupat durant dos mesos i ha creat propostes de conscienciació sobre la importància de la vacunació.

Precisament en un moment en què, arran de la pandèmia de COVID-19, els moviments antivacunes i negacionistes han sofert una important revifada, el projecte ha tingut una bona acollida entre l’alumnat. Durant diverses sessions virtuals, l’alumnat ha après quin és l’origen de les vacunes, els diversos tipus de vacunes que existeixen i com trobar-ne informació veraç per defugir la informació no verificada. Les propostes de conscienciació resultants del projecte s’han centrat en les diverses franges d’edat de la població i han proposat diferents mitjans de difusió dels missatges. Pòsters, posts per a xarxes socials, un vídeo per a infants i un rap dedicat a adolescents i joves han estat les idees que, després de treballar-les en equip, han presentat els alumnes.

En el projecte s’hi ha involucrat un nombrós grup d’investigadores i investigadors del grup de recerca en infeccions i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), coordinats per la Dra. Marisa Mena, i hi han participat alumnes de 4t d’ESO i professors de l’escola Virolai de Barcelona. La Unitat de Comunicació de l’IDIBELL i l’equip d’EscoLab han estat els responsables d’impulsar i d’avaluar la primera edició d’aquest projecte, que alhora n’és una prova pilot.

L’activitat s’ha fonamentat en l’aprenentatge basat en projectes i ha pretès, en darrera instància, potenciar l’esperit crític de l’alumnat i equipar-lo amb eines que li permetin diferenciar entre missatges alarmistes, conspiranoics o "alternatius", que defensen idees que no han estat demostrades, i fets i evidències sobre l’eficàcia de les vacunes. D’aquesta manera, s’ha volgut contribuir a formar ciutadanes i ciutadans amb criteri propi, capaços d’identificar i rebatre missatges sense fonament científic.

El projecte VacunAcció s’estructura en un seguit d’activitats basades en la reflexió i la descoberta, el treball autònom de l’alumnat, la formació de grups d’experts per al debat, el disseny d’un estudi per esbrinar si el seu entorn proper té una percepció negativa de les vacunes i els seus efectes, l’adquisició d’eines per cercar informació fiable i, finalment, l’elaboració d’un producte final clar i definit que tingui un impacte directe sobre la societat a la qual pertanyen: una campanya de conscienciació contra els moviments antivacunes, o bé a favor de les vacunes.

En vista de l’èxit que ha tingut el projecte, la intenció de repetir-lo durant el curs vinent i d’obrir-lo a altres centres educatius està sobre la taula.

 


Comparte!

Otros


Consulta les propostes d'Escolab fins al juny!

 

Benvolguts/des Escolabers,

 

El final del curs Escolab s'apropa, però encara teniu l'oportunitat de...


Celebra la Setmana Mundial del Cervell amb Escolab!

 

Un any més, Escolab se suma a la celebració de la Setmana Mundial del Cervell, amb noves propostes d'activitats...


18a edició del programa Escolab, participa-hi!

Benvolguts/des Escolabers,

Després del sorteig d’activitats anual celebrat al setembre, el programa Escolab ha arrencat amb força un curs...


Obertura de la inscripció al programa d'activitats Escolab 2023-2024

Us donem la benvinguda al nou curs Escolab 2023-2024!

 

Divendres 8 de setembre s'obre la inscripcióEscolab us desitja unes bones vacances d'estiu!

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

 

Un estiu més, acomiadem una nova edició del programa Escolab amb ganes de retrobar-nos al setembre...


Escolab: "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca", una jornada amb mirada inclusiva

 

El passat dimecres 28 de juny, vam celebrar la jornada "La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca" sobre...


Inscripció a la jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

Benvolguts/des Escolabers,

 

Ens complau convidar-vos a la jornada sobre l'atenció a la diversitat funcional en les activitats...


Save the date | Jornada Escolab “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”

 

Què hauria de tenir en compte per dissenyar una activitat de forma inclusiva al meu centre de recerca?

Com la podria adaptar per a...


Escolab Meets, descobreix recerca en salut

 

El passat 7 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de la Salut


Apunta't a la Setmana Mundial del Cervell!

Del 13 al 19 de març celebrem, un any més, la Setmana Mundial del Cervell amb noves...


+Ver más